Fotoboek de ARM

De kringloopwereld en haar unieke mensen in beeld gebracht

In 2020 bezocht ik kringloopcentrum de ARM. Ik ken deze plek al sinds mijn studententijd, toen ik er heenging om mijn kamer in te richten. Maar deze keer had ik een camera om mijn nek en een ander doel voor ogen. Ik wilde laten zien dat achter de schappen vol tweedehands spullen een eigen wereld schuilgaat, vol ordening en systematiek en met unieke mensen die elders vaak niet direct een plek vinden.

Ik was van plan een korte fotoserie te maken, maar de kringloop liet me niet meer los. Drie jaar lang bleef ik eens in de zoveel tijd terugkomen naar de ARM om nieuwe werkplekken en mensen te fotograferen. En nu ga ik mijn foto’s bundelen in een fotoboek.

Het boek is ontworpen door fotoboekenontwerper Sybren Kuiper. In zijn prachtige ontwerp zijn de pagina’s met portretfoto’s smaller dan de achterliggende pagina’s met interieurfoto’s. Hierdoor steken de interieurfoto’s onder de portretten uit.  “Dat plaatst de medewerkers van de ARM letterlijk midden in hun omgeving.” zegt Kuiper hierover. Ook zijn de interieurs op gladder papier gedrukt om ze meer te laten stralen. 

Ook in eerdere fotoseries toon ik mensen in een omgeving die ze tot bloei laat komen. Zo maakte ik een serie over medewerkers van de dierenopvang en een fotoserie over mensen die veel energie in hun hobby steken, van het knippen van bonsaibomen tot het vliegen met modelvliegtuigjes. Ook in dit fotoboek staat de interactie tussen mens, bezigheid en omgeving centraal.

Bestel het boek in de voorverkoop

Het fotoboek over de kringloopwereld verschijnt naar verwachting in november 2023. Wie het boek nu al wil bestellen kan dat laten weten door mij een mail te sturen.

Het boek kost € 45 en is voor iedereen die vooruitbesteld vrij van verzendkosten.

Ansichtkaarten

De set met 7 ansichtkaarten (formaat 12 x 18 cm) met foto’s uit de serie, is ook te bestellen door mij een mail te sturen. De set kost € 25. Na ontvangst van je bestelling worden de kaarten binnen een week gratis naar het opgegeven adres verzonden.

Wij vinden het bijzonder en mooi hoe Daniëlle het “hart” van de ARM heeft weten te raken en in beeld heeft weten te brengen. Zelfs wij kijken met nieuwe ogen naar het werk en de mensen waarvoor wij ons met hart en ziel inzetten. We voelen ons zeer vereerd en zijn vooral ook super trots op dit boek.

Nannette Schenk, directeur de ARM