Fotoboek de ARM

De kringloopwereld en haar unieke mensen in beeld gebracht

In 2020 bezocht ik kringloopcentrum de ARM. Ik ken deze plek al sinds mijn studententijd, toen ik er heenging om mijn kamer in te richten. Maar deze keer had ik een camera om mijn nek en een ander doel voor ogen. Ik wilde laten zien dat achter de schappen vol tweedehands spullen een eigen wereld schuilgaat, vol ordening en systematiek en met unieke mensen die elders vaak niet direct een plek vinden.

Ik was van plan een korte fotoserie te maken, maar de kringloop liet me niet meer los. Drie jaar lang bleef ik eens in de zoveel tijd terugkomen naar de ARM om nieuwe werkplekken en mensen te fotograferen. En nu zijn mijn foto’s gebundeld in een fotoboek.

Het boek is ontworpen door fotoboekenontwerper Sybren Kuiper. In zijn prachtige ontwerp zijn de pagina’s met portretfoto’s smaller dan de achterliggende pagina’s met interieurfoto’s. Hierdoor steken de interieurfoto’s onder de portretten uit.  “Dat plaatst de medewerkers van de ARM letterlijk midden in hun omgeving.” zegt Kuiper hierover. Ook zijn de interieurs op gladder papier gedrukt om ze meer te laten stralen. 

Het boek is een aanrader voor fotografie- en vintage liefhebbers en is een ode aan de tweede kans. “Niets hoort zo, maar alles klopt”, dat geldt zeker óók voor de liefdevolle en gedurfd artistieke wijze waarop dit boek is gemaakt.

Nederlands Dagblad

Ook in eerdere fotoseries toon ik mensen in een omgeving die ze tot bloei laat komen. Zo maakte ik een serie over medewerkers van de dierenopvang en een fotoserie over mensen die veel energie in hun hobby steken, van het knippen van bonsaibomen tot het vliegen met modelvliegtuigjes. In dit fotoboek staat wederom de interactie tussen mens, bezigheid en omgeving centraal.

Er zit een gelaagdheid in de foto’s waar je uit op kunt maken dat het werk belangrijk is, dat er meer op het spel staat dan alleen geld verdienen.

Pieter van der Wielen, Nieuwsweekend (omroep Max)

Een prachtig fotoboek vol met portretten en interieurfoto’s.

Boekhandel Steven Sterk

Bestel het boek

Wie het boek over de kringloopwereld wil bestellen kan dat laten weten door mij een mail te sturen. Het boek kost € 45 (excl. verzendkosten).

Daniëlle heeft het “hart” van de ARM weten te raken en in beeld weten te brengen. Zelfs wij kijken met nieuwe ogen naar het werk en de mensen waarvoor wij ons met hart en ziel inzetten. 

Nannette Schenk, directeur de ARM

Een fotografisch portret van een universum vol herbruikbare spullen en van de mensen die in dat universum werken.

UIT Agenda

Ja, ik wil dit boek!

Het fotoboek kost € 45. Na ontvangst van je bestelling, laat ik weten wanneer je het boek kunt verwachten.

Specificaties boek
ISBN: 978 90 90 37707 0
Aantal pagina’s: 224
Formaat: 17 x 22,5 cm
Cover: softcover

Eerst bekijken?
Wil je het boek eerst inzien? Dat kan! Het is verkrijgbaar bij deze winkels:
De ARM, Verlengde Hoogravenseweg 63, Utrecht
Broese, Oudegracht 112-b, Utrecht
De Utrechtse Boekenbar, Westerkade 2, Utrecht